USVOJENI NOVI USLOVI PRISTUPA KURSEVIMA ZA OBRAZOVANJE KADROVA U ZAVARIVANJU

posted in: Skupovi | 0

U Parizu, u prostorijama Instituta za zavarivanje, u periodu od 14. do 18. januara 2013. godine, održan je redovni godišnji sastanak Međunarodnog instituta za zavarivanje (IIW). Na sastancima radnih grupa Međunarodnog odbora za autorizaciju Srbiju je predstavljao g. Jugoslav Pavlović, menadžer sheme ANBCC Srbija.

Izveštaj ovde…

 

 

Sastanak Grupe A, koja se bavi temama: obrazovanje, obuka i kvalifikacija, održan je 15.01.2013. godine.

Nekoliko tema bilo je posebno interesantno. Jedna od njih je definisanje uloge inspektora zavarivanja u odnosu na zadatke inženjera zavarivanja. O ovoj temi ponovo će se diskutovati na sastanku IAB Grupe B koji će se održati u Esenu, na redovnom godišnjem sastanku IIW ‐ a. Interesantna je bila tema, kao i iznošenje iskustava pojedinih zemalja o tome kako privući polaznike na kurs za IWSD (International Welding Structures Designer).

Važna tema, oko koje su vođene završne diskusije i usklađivanja, bila je revizija dokumenta IAB ‐ 337, Interpretacija i implementacija zahteva prema odredbama standarda ISO 3834. Tekst dokumenta je usaglašen i prihvaćen. Ono što je u ovom dokumentu najvažnije je pojašnjenje zahteva za sertifikaciju zavarivačkih pogona u vezi sa traženim nivoom sertifikacije ISO 3843 ‐ 2, 3 ili 4.

Na inicijativu Petra Darjanova (Bugarska), raspravljalo se o predlogu harmonizacije materijala za obrazovanje inženjera zavarivanja, pošto su uočene značajne razlike u rezultatima ispita koji se sprovode po harmonizovanim pitanjima. Iskustva Nemačke, Italije i Engleske, koje su potrošile nekoliko godina na harmonizaciji materijala za svoje ATB ‐ ove, vode ka zaključku da ova inicijativa nije naišla na pozitivan odjek.

Sastanak Grupe B, koja se bavi temama: implementacija, autorizacija i sertifikacija, održan je 16.01.2013.godine.

Od posebnog značaja za nas, bila je tačka s predlogom srpskog ANB ‐ a – DUZS ‐ CertPers ‐ a, Nacionalnog tela za ovlašćivanje, za promenu uslova pristupa kursevima za međunarodne inženjere zavarivanja – IWE, međunarodne tehnologe zavarivanja ‐ IWT, međunarodne specijaliste zavarivanja ‐ IWS i međunarodne praktičare zavarivanja ‐ IWP. Predložene su sledeće promene:

Pristup za IWE

Inženjerska diploma tehničkog smera (minimum tri godine studija) dobijena na univerzitetima, tehničkim univerzitetima ili visokim školama strukovnih studija (Master dipl.ing. ili dipl.ing. ili ing.) ili Bečelor diploma ‐ Bch.inženjer ili Bch.tehničkih nauka (minimum tri godine studija), dobijena na univerzitetima, tehničkim univerzitetima ili visokim školama strukovnih studija (dipl. ing. ili specijalistastrukovni inženjer ili strukovni inženjer).

Pristup za IWT

Diploma škole za srednji stručni kadar zanimanja tehničar ‐ tehničke struke (minimum 8 godina osnovnog obrazovanja + 4 godine školovanja na polju tehnike) ili

Apsolvent inženjerskog fakulteta tehničkog smera (program od 3 do 5 godina) ‐ bez položenog završnog ispita (potrebno je dostaviti potvrdu fakulteta o ispunjenju traženih uslova)

Pristup za IWS

Diploma o završenoj tehničkoj školi (minimum 2 godine nakon osnovne škole od minimum 8 godina), ili a) starost min 22 godine i 3 godine iskustva na poslovima srodnim zavarivanju b) kvalifikovani radnik sa diplomom u metalskoj struci, ili Internacionalni praktičar zavarivanja (IWP) sa min. dve godine odgovarajućeg radnog iskustva.

Pristup za IWP

a) diploma o završenoj osnovnoj školi, b) starost minimum 21 godina i 2 godine iskustva u zavarivanju c) važeća uverenja o kvalifikaciji zavarivača za najmanje 2 postupka zavarivanja prema uslovima datim u IAB ‐ 252.

Predložene izmene su jednoglasno prihvaćene.

Za nas je bio važan i izveštaj vodećeg ocenijvača Christiana Ahrensa (Nemačka) o nadzornim ocenjivačkim posetama ANB ‐ u i ANBCC ‐ u Srbija, koje su obavljene u oktobru 2012. godine. Predlog, koji je usvojen bez primedbi prisutnih, bio je da se ANB ‐ u ‐ DUZS ‐ CertPers i ANBCC ‐ u – Zavod za zavarivanje, Beograd, da puno pravo za nastavak aktivnosti u skladu s IIW shemom.

Potvrđena je odluka vodećeg ocenjivača da se DUZSCertPers ‐ u da saglasnost za organizovanje kurseva za specijaliste i praktičare zavarivanja, pored već odobrenih kurseva za inženjere, tehnologe, inspektore i zavarivače.

Dana 17.01.2013. godine, održan je sastanak članica IIW ‐ a na kome je, između ostalog, analizirana aktuelna situacija po pitanju broja izdatih diploma. Činjenica je da se broj izdatih diploma smanjuje, uprkos povećanju broja članica IIW ‐ a. Po mišljenju većine, razlog leži u ekonomskoj krizi. Portugal je izneo svoj primer, gde je sniženjem cena i promenom uslova plaćanja kurseva povećao broj izdatih diploma.

Radi potrebe praćenja rada pojedinih ANB ‐ ova i ANBCC ‐ ova, kao i analize njihove efikasnosti, sekretarijat će izraditi obrazac biznis plana koji svaki ANB i ANBCC treba da uradi za period od 10 godina.

Razrešeno je i pitanje koje se već duže vreme ponavlja na sastancima IIW ‐ a: Pravo rada ANB ‐ ova u drugim zemljama.

Dogovoreno je da ANB može da radi u drugim zemljama za obim aktivnosti koje ne pokriva domaći ANB. U momentu proširenja aktivnosti domaćeg ANB ‐ a, strani ANB se povlači, a formirani ATB ‐ ovi ostaju da rade.

Jugoslav Pavlović, menadžer sheme ANBCC Srbija