Treći zavarivački Kongres IIW zemalja jugoistočne Evrope

posted in: Skupovi | 0

U terminu od 3. do 5. juna 2015. godine, u Regionalnom poslovnom centru u Temišvaru (Rumunija), održan je treći IIW Kongres zemalja jugoistočne Evrope – “The 3rd IIW South – East European Welding Congress” sa osnovnom temom “Zavarivanje i spajanje za održivi razvoj i zaštitu životne sredine”.

Kongres je organizovan pod pokroviteljstvom Međunarodnog instituta za zavarivanje – (International Institute of Welding – IIW). Organizatori Kongresa bili su Institut ISIM iz Temišvara (National R&D Institute for Welding and Material Testing) u partnerstvu sa Društvom za zavarivanje Bugarske (Bulgarian Welding Society – BWS), Društvom za zavarivanje Rumunije (Romanian Welding Society – ASR), Društvom za unapređivanje zavarivanja u Srbiji (DUZS) i Zavodom za zavarivanje AD Beograd. Institut ISIM je ovom prilikom obeležio 45 godina postojanja.

Kongres je zvanično otvoren 3. juna 2015. Godine, svečanom ceremonijom u zgradi Opere u Temišvaru. Dobrodošlicu je poželeo dr Alin Constantin Murariu, generalni direktor ISIM-a i predsednik Organizacionog odbora kongresa, nakon čega je usledilo tradicionalno “The Jaeger Lecture” predavanje – tj. uvodno predavanje kojim se uvek otvaraju IIW regionalni kongresi, nazvano po prof. Jaegeru iz Holandije, jednom od osnivača IIW-a i velikom poborniku međunarodne saradnje. Ovoga puta uvodno predavanje sa temom “Structural Integrity. A Probabilistic Perspective” održao je Prof. Dragoş Dumitru Cioclov, jedan od najcenjenijih rumunskih stručnjaka u oblasti zavarivanja i ispitivanja materijala.

Naučni program kongresa se odvijao u Regionalnom poslovnom centru u Temišvaru. Prezentovano je 57 radova, od čega 20 potpisuju autori iz Srbije. Prisustvovalo je više od 200 učesnika iz 23 zemlje (Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Češka, Nemačka, Mađarska, Italija, Izrael, Japan, Pakistan, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Slovenija, Španija, Švajcarska, Turska, Velika Britanija i SAD).

Radni deo je počeo u četvrtak, 4. juna, pre podne je Plenarnom sesijom, na kojoj je bilo izloženo 7 predavanja po pozivu, po jedno iz Australije, Švajcarske, Portugala, Rumunije, Srbije, Bugarske i Slovenije. Iz Srbije je pozivno predavanje održao dr Vencislav Grabulov sa naslovom’’ 47 godina razvoja mehanike loma i ocene integriteta konstrukcija u regionu’’.

U nastavku su održane paralelne sesije: Integritet konstrukcija – posvećena uspomeni na prof. Stojana Sedmaka, Postupci spajanja i Upravljanje kvalitetom.

U petak, 5. juna, usledio je nastavak programa kroz paralelne sesije: Integritet konstrukcija, Postupci spajanja i Upravljanje kvalitetom i kraj rada Kongresa.

 

PRATEĆI PROGRAM:

Kao prateći program regionalnog IIW kongresa održane su dve radionice, Međunarodna konferencija o integritetu zavarenih konstrukcija, Međunarodni sajam zavarivanja i poslovni susreti

Workshop – National Welding Capability

Kao jedna od pratećih manifestacija održana je Radionoca po temi ’’Nacionalni kapaciteti u zavarivanju. Radionica je održana 3. juna. Glavni cilj je bio da svaka zemlja iz regiona analizira i oceni situaciju u pogledu zavarivačkih kapaciteta u svojoj zemlji, identifikuje buduće zadatke i pripremi akcioni plan za jačanje svojih zavarivačkih kapaciteta. Za ovu temu je zadužena Radna grupa za regionalne aktivnosti Borda direktora IIW-a, zajedno sa Komisijom XIV. Moderator je bio Chris Smallbone, direktor u Bordu direktora IIW iz Australije inače bivši predsednik IIW.
Diskutovalo se o nacionalnim kapacitetima u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji. U diskusiji su učestvovali, pored predstavnika ove tri zemlje iz regiona i dva visoka zvaničnika IIW: Dr Sorin Keller direktor u bordu direktora Međunarodnog instituta za zavarivanje i Prof.Dr. Luisa Countinho iz IAB grupe IIW.

Workshop – Pipeline Construction & Meeting of the IIW Sub-commission XI-E Transmission Pipelines

Radionica je održana 5. juna, uz podršku Sub-Komisije XI E Međunarodnog instituta za zavarivanje (IIW). Moderator je bio Christoph Gerritsen – ArcelorMittal Global R&D Gent iz Belgije.

11 th International Conference Structural Integrity of Welded Structures (ISCS15)

Konferencija je održana 5. Juna kao posebna sesija IIW kongresa. Prezentovano je 46 naučnih radova. Autori su izložili rezultate istraživanja koja su sproveli u okviru svojih instituta i univerziteta iz Rumunije, Srbije, Bugarske, Češke i Izraela.

International Fair 2015 – Innovation in Welding and NDT

Tokom Kongresa (3-5. juna) u prizemlju Regionalnog poslovnog centra (CRAFT) organizovan je izložbeni sajam na kome je 17 izlagača predstavilo svoje proizvode i usluge iz oblasti zavarivanja i srodnih postupaka. DUZS je imao svoj štand i priliku da predstavi svoje aktivnosti.

B2B Meetings (Bussines to Bussines Meetings)

Tokom Kongresa (4.-5. juna) učesnici koji su se unapred prijavili, imali su priliku da se upoznaju i razgovaraju sa potencijalnim saradnicima. Cilj je bio da se potencijalni poslovni saradnici upoznaju, uspostave kontakt i razmene iskustva.
Predstavnici DUZS su imali nekoliko sastanaka sa kompanijama iz Rumunije i Bugarske  koje su izrazile interes da sarađuju sa DUZS u delu ispitivanja tržišta za usluge u oblasti zavarivanja.

Konačna ocena je da je Treći regionalni kongres međunarodnog instituta za zavarivanje koji se odnosio na zemlje jugoistočne Evrope bila veoma uspešna manifestacija koja je opravdala i najzahtevnija očekivanja bilo u stručnom, naučnom i organizacionom smislu.
Doprinos učesnika iz Srbije, bilo učesnika Kongresa sa radovima ili kao deo organizacionih struktura je bio veoma zapažen. Očekuje se da će se sledeći Kongres ovakvog tipa održati u Srbiji.