Takmičenje “MLADI ZAVARIVAČ 2015”

posted in: Takmičenja | 0

U subotu, 14. novembra u RB KOLUBARA DOO Lazarevac – Organizaciona celina KOLUBARA METAL, u organizaciji DUZS – “Društva za unapređivanje zavarivanja u Srbiji” i Tehničke škole “KOLUBARA” Lazarevac održano je državno prvenstvo mladih zavarivača Srbije “MLADI ZAVARIVAČ 2015”.

 

Prvenstvo mladih zavarivača u Srbiji organizovano je po drugi put, u četiri postupka zavarivanja (111 –  REL; 135 – MAG; 141 – TIG; 311 – GASNO). DUZS je 2013. godine organizovalo prvo državno prvenstvo mladih zavarivača u Obrenovcu čiji su pobednici predstavljali Srbiju na evropskom takmičenju “European Welders Competition – WELDCUP” u okviru Sajma zavarivanja u Esenu u Nemačkoj 2013. Planovi i želje su nam da održavanje ovakvog takmičenja postane tradicija, a DUZS će sledeće godine od najbolje plasiranih takmičara sa ovgodišnjeg takmičenja formirati ekipu koja će Srbiju predstavljati na svetskom kupu u Pekingu.

Na ovogodišnjem takmičenju je učestvovalo 45 mladih zavarivača, od čega 3 devojke, u okviru 2 starosne kategorije, pri čemu su srednjoškolci činili najveći broj učesnika:

U KATEGORIJI “MLADI ZAVARIVAČI – SREDNjOŠKOLCI” –  40 takmičara iz 15 tehničkih i mašinskih škola
U KATEGORIJI “NAPREDNA” – 5 takmičara starosti od 19 – 21 godine.

U revijalnom delu učestvovali su i specijalni gosti, 3 mlada zavarivača iz srednje škole iz Slovačke, sa kojom su početkom ove godine saradnju ostvarile srednje tehničke škole iz Lazarevca i Obrenovca.

 

Pobednici takmičenja “MLADI ZAVARIVAČ 2015” su:

U KATEGORIJI “MLADI ZAVARIVAČI – SREDNjOŠKOLCI”

Nenad Aćimović -111 REL; Tehnička škola “Kolubara” Lazarevac
Danijel Despotović -135 MAG; Tehnička škola “Buda Davidović” Obrenovac
Stefan Vasilić – 141 TIG; Tehnička škola “Buda Davidović” Obrenovac
Filip Matanović – 311 GASNO; Politehnička škola Kragujevac

U KATEGORIJI “NAPREDNA”

Dušan Đalović -135 MAG – ALFA TECHNICS d.o.o. Kragujevac

Društvo za unapređivanje zavarivanja u Srbiji – DUZS je neprofitabilna, strukovna asocijacija, osnovana 1952. godine radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zavarivanja i srodnih postupaka i već pune 63 godine je aktivna bez prekida. Ciljevi ove manifestacije su afirmacija jednog od najtraženijih zanimanja – zanimanja zavarivača, motivacija mladih ljudi, kao i dalja promocija i podsticaj trogodišnjem školovanju i dualnom sistemu srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji.

Značaj ove manifestacije odmah su prepoznala preduzeća JP EPS – OGRANAK RB «KOLUBARA» – LAZAREVAC i ORGANIZACIONA CELINA «KOLUBARA METAL» pruživši značajnu podršku radu DUZS u realizaciji takmičenja, pre svega kroz obezbeđivanje mesta za takmičenje i svega za takmičenje neophodnog.

Zahvaljujući i drugim brojnim firmama i preduzećima koje se zavarivanjem bave na različite načine i koje su se uključile u podršku DUZS – “Društvu za unapređivanje zavarivanja u Srbiji” pobednici su osvojili vredne nagrade – aparate i opremu za zavarivanje.

Takmičenje “Mladi zavarivač 2015” podržali su:

 JP EPS – OGRANAK RB «KOLUBARA»LAZAREVAC;  ORGANIZACIONA CELINA «KOLUBARA METAL»; JP EPS – OGRANAK TENT OBRENOVAC; JKP «TOPLOVOD» OBRENOVAC; GRADSKA OPŠTINA OBRENOVAC;  GIZ; A.P. SIDRO D.O.O.BEOGRAD; ASBV TERMOTEHNIKA D.O.O.BEOGRAD; CRVENA LINIJA D.O.O. BEOGRAD; ELIMP DOO BEOGRAD; ENERGOTOK D.O.O. BEOGRAD; EURO HEAT D.O.O. KRAGUJEVAC; FIN IMPORT D.O.O. BEOGRAD; HONEX D.O.O. BEOGRAD; INSTITUT ZA ZAŠTITU NA RADU A.D. NOVI SAD; ISOPLUS D.O.O. BEOGRAD; KONMAT D.O.O. BEOGRAD; KONUS LAZAREVAC; MAJKIĆ D.O.O. INĐIJA; MESSER TEHNOGAS BEOGRAD AD; NDT-ZZ D.O.O. BEOGRAD-ZEMUN; NEMINIK D.O.O. BEOGRAD; PROFICUT  D.O.O.  BAČKI PETROVAC; TEHNIČKI CENTAR – INSPEKT D.O.O. OBRENOVAC; ZANUS PUMPE D.O.O. VALJEVO

Ovo je prilika da im se još jednom na svemu zahvalimo.

U ambijentu, više nego svečarskom, uručene su vredne nagrade, t.j. aparati i oprema za zavarivanje najboljima u svakom postupku. Naše mlade dame su, zbog malobrojnosti žena u ovoj struci, posebno nagrađene zaštitnim maskama za zavarivanje, mada su njihove vešte ruke naučile da koriste i brusilice.

U odnosu na prethodno takmičenje sa 27 takmičara i 5 škola, ovogodišnje predstavlja veoma značajan pomak. Time se misija našeg Društva ne završava, naprotiv, predstavlja upravo motiv za još intenzivnije angažovanje i nadamo se, veće uspehe.

 

{gallery}vesti/2015/14-11-2015{/gallery}